Zapach pieczonych pierniczków, cynamonu, goździków, imbiru i miodu od zawsze kojarzy się ze Świętami. „Michaliny” postanowiły przywołać te smaki i udekorować pierniki pod czujnym okiem Jadwigi Chochołek, rękodzielniczki z Zarzecza.
Historię piernika przypomniała Teresa Macek, prezes Klubu. Podziękowała także za całoroczną pracę i aktywność, życząc sił i artystycznego zapału w Nowym Roku.
Klubowiczki z zapałem rozpoczęły dekorowanie upieczonych przez siebie pierniczków.
Podstawą lukru jest białko i cukier puder. Dekorowanie wymaga ogromnej delikatności i precyzji – powiedziała Jadwiga Chochołek.
Nie zabrakło poezji, podtrzymującej entuzjazm dekoratorek. W wierszach Maria Słowik („Wyczekiwanie”) i Krystyna Pilch („Wigilia 2022”) opowiedziały o przedświątecznym zabieganiu i trudzie, które rekompensuje uśmiech i życzliwość drugiego człowieka. O tym jak wyglądała dawniej choinka przypomniała Maria Chochołek w wierszu „Moja pierwsza choinka”. Niebywały korzenny smak świątecznych pierników przywołała Bernadeta Samborska, a w wierszu „Światłość rozjaśnia ciemność” opisała tajemnicę Bożego Narodzenia.
Spotkanie odbyło się 9 stycznia 2023 r. w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Jaśle.